Verantwoordelijkheid nemen

April 10, 2018

Volgens Ayurveda zijn lichaam, geest en ziel een eenheid. Er wordt dus nooit een onderscheid gemaakt tussen psychische en fysische gezondheid/ziekte. Ieder gedachte en ieder gevoel beïnvloedt het lichaam en lichamelijke sensaties beïnvloeden onze gedachten en gevoelens. Je bent bang, je spierspanning gaat omhoog. Je bent nerveus, je zweet. Je hebt pijn, je wordt boos of verdrietig.

In al onze cellen zit dus onze geest en ziel en wij zijn allemaal verbonden met onze omgeving. Ons lichaam produceert continu nieuwe cellen. Wij hebben dus op ieder moment de mogelijkheid ons te regenereren en te veranderen.

 

Onze gedachten en gevoelens creëren onze eigen waarheid. Deze gedachte voelt misschien raar, omdat het betekent dat er geen schuldige meer is – niet je baas en ook niemand anders. Jij creëert je eigen stress en boosheid. Als je dat begrijpt opent een wereld van vrijheid voor je. Alles wat met ons gebeurt kunnen wij sturen. Dat is natuurlijk met sommigen gebeurtenissen makkelijker dan met anderen. Maar neem even een momentje om te begrijpen wat deze realisatie voor jou kan doen.

 

Ayurveda vraagt erom verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen geluk. Wij zijn eraan gewend geraakt om de schuld te geven aan de werkgever, de ouders, de maatschappij. Maar niemand heeft de verantwoordelijkheid voor jouw leven behalve jezelf. Probeer dit niet negatief te zien. Nee, dit is jouw stap naar vrijheid en geluk.

 

Onderzoek je gewoontes en kijk of je iets wilt veranderen. En denk positief. Breng je aandacht naar je talenten en niet naar wat je denkt niet goed te doen.

Wees eerlijk met jezelf. Wat maakt je moe? Wat geeft je energie? Overbelast je jezelf regelmatig en zo ja, waarom? Zou het ook anders kunnen? Raak je snel afgeleid? Wat kan je doen, om bij de taak te blijven met je aandacht? Ben je vaak lui? Welke activiteit zou je graag weer een keer willen doen of proberen?

 

De bus is laat, het regent, de promotie ging naar je collega.
Je kan er niets aan veranderen.
Hoe vaak sta je in de file en verspil je waardevolle energie met boosheid? Hoe vaak vergelijk je jezelf met iemand anders, in plaatse van je te focussen op jouw krachten?

Zo leer je langzaam wanneer je zelf veranderingen aan kan dragen en wanneer je je juist over kan geven aan het leven vol vertrouwen dat het goed komt, zonder in te vullen hoe het zou moeten komen.

 

 

 

 “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.” – Franciscus van Assisi

Share on Facebook
Please reload

Recente Posts

August 14, 2018

March 17, 2018

February 15, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
    • Facebook

    REVIEWS

    Hoe heb jij je massage ervaren?

    Hoe heb jij je les ervaren?